Borang Tempahan

Pencarian Maklumat

Rakan Strategik

Photography
Andaman
Sewaan Peralatan

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini56
mod_vvisit_counterSemalam38
mod_vvisit_counterMinggu Ini137
mod_vvisit_counterMinggu Lepas1735
mod_vvisit_counterBulan Ini2145
mod_vvisit_counterBulan Lepas4061
mod_vvisit_counterJumlah881332

We have: 33 guests online
0: 54.80.208.105
 , 
Today: Aug 15, 2018

Jadual Waktu Solat

hit counter joomla

Article Index
PLKN Warisan (semasa)
PKRS bentuk remaja berakhlak, mampu hadapi cabaran
10 peratus jurulatih PLKN berstatus sambilan
JUMLAH PEMILIHAN PELATIH PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA MENGIKUT SIRI
Laman Web Rasmi Jabatan Latihan Khidmat Negara
All Pages

Dato Abdul Hadi adakan kunjungan kehormat


Yang Berhormat Pehin Dato Seri Setia Awang Haji Hazair menerima kunjungan hormat dari Ketua Pengarah JLKN Malaysia.

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 Feb - Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Pekerma Laila Diraja Dato Seri Setia Awang Haji Hazair bin Haji Abdullah hari ini menerima kunjungan hormat Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara Malaysia Dato' Abdul Hadi bin Awang Kechil, di pejabatnya di sini.

Semasa kunjungan tersebut, kedua-dua pihak telah bertukar-tukar pandangan dan pengalaman mengenai usaha-usaha atau pertukaran program dan mendatangkan pakar/tenaga pengajar dari Jabatan Latihan Khidmat Negara Malaysia dan Program Khidmat Bakti Negara dalam mempertingkatkan lagi kerjasama di antara kedua-dua buah negara.

Dato Abdul Hadi berserta rombongan berada di negara ini bagi mengadakan lawatan kerja selama 4 hari hingga 16 Februari 2012. Semasa di sini, beliau berpeluang mendengar taklimat mengenai Program Khidmat Bakti Negara (PKBN) dan berkesempatan melawat Perkampungan Sukan di mana aktiviti dan program PKBN dijalankan.

Turut hadir dalam kunjungan itu ialah Dato Paduka Haji Mohd Hamid bin Jaafar, Setiausaha Tetap, Awang Haji Ismail bin Pehin Orang Kaya Pekerma Setia Dato Paduka Haji Hashim dan pegawai-pegawai kanan dari Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan dan Jabatan Latihan Khidmat Negara Malaysia.

 

Petikan dari media permata

PLKN perkenal modul kesihatan reproduktif mulai Mei


2011/01/02

KUALA LUMPUR: Modul Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) akan diperkenalkan dalam Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) bermula Mei ini.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata modul baru itu bertujuan membina kekuatan minda remaja dalam pembangunan insan yang sihat, berakhlak mulia dan saling hormat menghormati antara satu sama lain.

"Ini bukan modul pendidikan seks...malahan ianya adalah modul untuk mendedahkan pelatih dengan permasalahan yang berlaku di kalangan masyarakat terutamanya yang membabitkan remaja," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Zahid sebelum itu beramah mesra dengan 1,200 pelatih PLKN iaitu kumpulan pertama siri 8/2011 di Padang Bangunan Zetro, Wangsa Maju di sini, sebelum mereka bertolak ke kem PLKN di Perak, Sabah dan Sarawak.

Mengulas lanjut, Zahid berkata modul itu kini dirangka Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) dengan mengambil kira keperluan dan sensitiviti kepelbagaian kaum, agama dan budaya dalam masyarakat majmuk berdasarkan konsep 1Malaysia.

"JLKN juga perlu kaji supaya pelaksanaannya nanti tidak bertindih dengan kandungan modul sedia ada, serta mengkaji semula Modul Integrasi, Modul Penyalahgunaan Dadah oleh AADK dan modul lain yang sedang dilaksanakan pada masa ini untuk disesuaikan dengan PKRS," katanya.

Beliau berkata, modul itu juga akan mendedahkan pelatih kepada perkara baru yang tidak diajar di sekolah dan ia adalah kokurikulum yang bersesuaian dengan kehendak semasa.
Sementara itu, Zahid berkata seramai 3,000 remaja telah memohon untuk menyertai PLKN secara sukarela.

"Semua penyertaan pemohon kita terima dan dalam masa dua minggu ini kita akan tentukan sama ada mereka akan memasuki kumpulan pertama, kedua atau ketiga," katanya.

Zahid berkata, peningkatan jumlah pemohon yang ingin menyertai program itu adalah perkembangan yang baik berbanding pada peringkat awal yang menyaksikan ramai ibu bapa memohon supaya penyertaan anak-anak mereka ditangguhkan atau dibatalkan.

Seramai 140,000 pelatih PLKN Siri 8/2011 dari seluruh negara akan menyertai program itu di 79 kem PLKN di seluruh negara. - BERNAMA

 


 

PLKN perkenal modul baru
Oleh Norakmah Mat Youb
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
2011/01/03

pix_gal0

PKRS bentuk remaja berakhlak, mampu hadapi cabaran

KUALA LUMPUR: Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) memperkenalkan modul Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) kepada pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) mulai Mei ini.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata PKRS bukan modul pendidikan seks, sebaliknya mendedahkan pelatih permasalahan masyarakat, terutama remaja yang bersesuaian dengan keperluan semasa.

Katanya, modul PKRS dirangka dengan mengambil kira keperluan dan sensitiviti pelbagai kaum berdasarkan konsep 1Malaysia.

“Bagi memastikan modul itu tidak menyinggung mana-mana pihak, JLKN akan mengadakan perbincangan dengan pihak berkaitan termasuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat,” katanya setelah melepaskan 1,200 pelatih pada majlis Pelancaran Pergerakan Pelatih PLKN kumpulan satu siri 8/2011 di Padang Bangunan Zetro, di sini semalam.

Seramai 140,000 pelatih mengikuti PLKN tahun ini dengan 40,308 terpilih dalam kumpulan satu yang mengikuti latihan tiga bulan membabitkan 79 kem di seluruh negara, mulai semalam.

Ahmad Zahid berkata, JLKN diberi tempoh sehingga April ini untuk merangka modul dan menyediakan latihan kepada jurulatih.
“JLKN perlu mengkaji pelaksanaannya supaya tidak bertindih dengan kandungan modul sedia ada. Beberapa modul termasuk Modul Integrasi dan Modul Penyalahgunaan Dadah akan dikaji semula untuk disesuaikan dengan PKRS,” katanya
Beliau berharap modul baru itu menjadi pemangkin PLKN membentuk remaja sihat, berakhlak dan berupaya menghadapi cabaran.

petikan dari Berita Harian 3/01/2010

 


 

10 peratus jurulatih PLKN berstatus sambilan


2010/04/09

KUALA LUMPUR: Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) mengesahkan jurulatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) bagi modul latihan fizikal tidak memerlukan pencapaian akademik, sebaliknya mereka dipilih berdasarkan pengalaman dan kemahiran dimiliki.

Ketua Pengarahnya, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil, bagaimanapun menegaskan bukan semua jurulatih PLKN bagi modul fizikal tidak mempunyai kelayakan minimum, sebaliknya hanya mereka yang berstatus sambilan saja.

Katanya, hanya 10 peratus jurulatih diambil sejak penubuhan PLKN pada 2004 masih berstatus sambilan, manakala selebihnya sudah diserapkan kepada kakitangan berstatus kontrak.

“Mereka masih berstatus sementara kerana tidak memenuhi syarat minimum kelayakan akademik yang ditetapkan iaitu berpangkat koperal bagi pesara tentera, manakala kelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi orang awam.

“Walaupun mereka yang dipilih tidak mempunyai kelayakan akademik, JLKN mengambil kira faktor kepakaran dan pengalaman mereka sebelum ini sehingga melayakkannya bertindak sebagai jurulatih bagi modul fizikal membabitkan semua kem di negara ini.

“Sebenarnya, modul latihan fizikal tidak perlu mengajar membaca dan menulis, sebaliknya mereka dipertanggungjawab mengajar cara berkawad, memanjat dan ‘flying fox’, berbanding modul kenegaraan dan khidmat komuniti yang memerlukan syarat minimum diploma,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan bekas jurulatih PLKN, Safri Abdul Rahman, yang mendakwa terdapat segelintir jurulatih PLKN yang tidak memiliki SPM, malah ada yang tidak boleh membaca dan menulis dengan baik.
Bekas jurulatih itu turut mendakwa, selain tidak mempunyai kelayakan akademik yang menepati syarat, terdapat juga jurulatih PLKN yang diambil menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) memiliki kes jenayah.

Abdul Hadi berkata, beliau tidak memahami tujuan sebenar pendedahan itu yang boleh menjejaskan imej PLKN, sedangkan realitinya bukan seperti digambarkan.

“Sebenarnya, semua jurulatih PLKN melepasi syarat kelayakan ditetapkan dan tidak perlu dipertikaikan kebolehan dimiliki mereka.

“Bagaimanapun, JLKN akan menyiasat secara terperinci dakwaan itu dan mengambil tindakan sewajarnya jika perkara itu benar berlaku,” katanya.

Sementara itu, Safri yang juga bekas anggota tentera dan pernah bertugas di Rejimen Semboyan Diraja (RSD) ketika mendedahkan perkara itu di Kuching, Sarawak, berkata JLKN perlu lebih teliti memilih jurulatih PLKN dan bukannya dilakukan secara tangkap muat.

Katanya, beliau mempunyai senarai beberapa jurulatih tidak memiliki SPM, malah ada yang tidak boleh membaca dan menulis dengan baik.

"Biasanya bekas tentera seperti saya diberi tugas mengendalikan modul latihan fizikal, kenegaraan dan khidmat komuniti, tetapi latihan itu juga kini dikendalikan mereka yang tidak mempunyai kelayakan.

“Jadi, bagaimana kita dapat menjamin mutu latihan yang diberikan kepada peserta," katanya.

Petikan dari Berita Harian 09/04/2010

 


 

JUMLAH PEMILIHAN PELATIH PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA MENGIKUT SIRI

SIRI 1 TAHUN 2004 - 85,000 PELATIH

SIRI 2 TAHUN 2005 - 85,000 PELATIH

SIRI 3 TAHUN 2006 - 95,000 PELATIH

SIRI 4 TAHUN 2007 - 100,000 PELATIH

SIRI 5 TAHUN 2008 - 110,000 PELATIH

SIRI 6 TAHUN 2009 - 140,000 PELATIH

SIRI 7 TAHUN 2010 - 140,000 PELATIH

Sumber dari JLKN

 


Laman Web Rasmi Jabatan Latihan Khidmat Negara