Borang Tempahan

Pencarian Maklumat

Rakan Strategik

Photography
Andaman
Sewaan Peralatan

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini52
mod_vvisit_counterSemalam26
mod_vvisit_counterMinggu Ini78
mod_vvisit_counterMinggu Lepas317
mod_vvisit_counterBulan Ini632
mod_vvisit_counterBulan Lepas3080
mod_vvisit_counterJumlah886251

We have: 32 guests online
0: 54.196.26.1
 , 
Today: Oct 16, 2018

Jadual Waktu Solat

hit counter joomla

Article Index
Aktiviti Dalaman
sambutan majlis ulangtahun staf Warisan Baiduri Sdn Bhd bagi bulan Januari dan Februari
TESTIMONI PELAJAR LATIHAN INDUSTRI SESI 2010/2011
Seminar Perancangan Strategik Warisan Baiduri
Jalinan erat staf Warisan terserlah di majlis sambutan hari jadi
Majlis Kesyukuran Ibadah Korban 1432h
Sambutan Ulang Tahun Kelahiran Warga warisan Bulan September & Oktober
Ceramah Etika Profesional Pengendalian Makanan
Sambutan hari jadi staf Warisan Baiduri di Morib meriah
Lawatan Sambil Belajar Ke Jabatan Pengurusan Perkhidmatan Makanan, Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan UITM Shah Alam
Lawatan Sambil Belajar Ke UPM
Majlis Sambutan Kelahiran Mei & Jun
Majlis Sambutan Hari Kelahiran Mac & April
Majlis Sambutan Hari Kelahiran Bulan Januari & Februari
Testimonial Pelajar Praktikal UPM 2010
Sambutan Aidilfitri 2009
Majlis Berbuka Puasa 2009
All Pages

 

TESTIMONI PELAJAR LATIHAN INDUSTRI SESI 2010/2011

Nama diberi Nur Adziah bt Adanan merupakan pelajar tahun akhir dari Universiti Putra Malaysia mengambil jurusan Ijazah Sarjana Muda Sains Pengajian Makanan khusus dalam perkhidmatan makanan menjalani praktikal di Warisan Baiduri Sdn. Bhd.. Syarikat Warisan Baiduri Sdn. Bhd. menjadi pilihan saya untuk menjalani praktikal (latihan industri) kerana syarikat ini menawarkan perkhidmatan katering khusus untuk majlis-majlis kenamaan, majlis perkahwinan dan lain-lain. Disamping itu, syarikat ini juga dapat memberi peluang kepada pelajar seperti saya untuk mempelajari bagaimana katering beroperasi dari sudut pengurusan, kulinari dan servis.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada Pengarah Warisan Baiduri, Tuan Haji Mahmud Morshidi, kerana memberi saya peluang untuk menjalani latihan industri di Warisan Baiduri Sdn. Bhd.. Ribuan terima kasih juga diucapkan kepada pensyarah saya, Dr Muhammad Shahrim Abdul Karim, kerana mencadangkan syarikat Warisan Baiduri Sdn. Bhd. sebagai destinasi untuk saya menjalankan latihan industri dan sekalung penghargaan buat penyelia saya, Nor Adibah Aimi, yang banyak membantu saya sepanjang berada di Warisan Baiduri Sdn. Bhd.

Warisan Baiduri sdn. Bhd. merupakan syarikat yang menjalankan operasi katering yang juga menawarkan pelbagai jenis juadah terutama masakan Melayu. Saya telah berpeluang merasai pengalaman di dapur warisan selama sebulan dan dibawa untuk merasai sendiri bagaimana juadah-juadah disediakan dalam kuantiti yang banyak tetapi mengekalkan rasa yang konsisten. Juadah yang menjadi tarikan di Warisan Baiduri adalah masakan daging dendeng. Selain itu, saya telah berpeluang merasai sendiri bagaimana pengurusan di dapur warisan semasa penyediaan juadah. Kebanyakan juadah disediakan oleh pekerja-pekerja yang telah lama berkhidmat dalam warisan baiduri dan juga mampu menyediakan juadah mengikut piawaian yang ditetapkan.  Saya juga diberi tugasan bagaimana untuk menghasilkan piawaian yang sesuai dengan keadaan di dapur warisan selain memantau bagaimana pengurusan stok dijalankan.

Disamping itu, saya juga telah dibawa menghadiri majlis-majlis seperti majlis perkahwinan dan berpeluang mempelajari bagaimana pengurusan makanan dari sudut servis. Saya juga berpeluang merasai sendiri pengurusan servis semasa servis dijalankan. Pramusaji-pramusaji yang disediakan oleh syarikat ini dipelopori oleh golongan lelaki dan pakaian mereka juga melambangkan identiti syarikat warisan. Dari segi servis, saya juga diberi tugasan bagaimana untuk meletakkan piawaian untuk meningkatkan kualiti servis sebelum dan semasa majlis berlangsung.

Akhir kata, Warisan Baiduri Sdn Bhd merupakan syarikat katering yang terbaik yang mampu memberikan pengalaman dan ilmu-ilmu yang berguna dari segi mental dan fizikal untuk dimanfaatkan untuk menghadapi masa akan datang.

 

TESTIMONI PELAJAR LATIHAN INDUSTRI SESI 2010/2011

Syarikat Warisan Baiduri Sdn. Bhd. (WBSB) telah menjadi tempat pilihan saya untuk menjalani latihan industri selama 6 bulan. Lumrah bagi setiap pelajar Universiti untuk menghadiri latihan industri sebelum layak menggenggam segulung ijazah. Mohd Ayob Bin Mohamad Rohamad nama diberi dan merupakan Bacelor Sains Pengajian Makanan mengambil pengkhususan dalam bidang perkhidmatan makanan (Food Service). Bidang pengajian ini adalah

salah satu kos yang ditawarkan di Universiti Putra Malaysia (UPM, Serdang). Syarat kelayakan untuk mendapatkan Ijazah Sarjana Muda Sains Pengajian Makanan adalah menghabiskan pengajian selama empat (4) tahun dan menghadiri latihan industri selama satu semester di hujung pengajian.

Seperti nama di atas, saya merupakan pelajar tahun akhir yang sedang menjalankan kursus latihan industri di WBSB. Setelah sebulan berada di WBSB, banyak juga pengalaman dan input-input yang selama ini tidak terdapat di dalam kuliah di UPM. Saya memilih Syarikat Warisan Baiduri ini sebagai tempat praktikal adalah atas dorongan dan sokongan padu dari salah seorang pensyarah di fakulti kami, Dr. Muhammad Shahrim Abdul Karim. Beliau sangat teruja untuk memberikan salah satu Syarikat Katering terbaik dan terkenal di sekitar kawasan Gombak dan Kuala Lumpur ini sebagai tempat latihan industri saya. Beliau yakin, banyak yang boleh saya pelajari di WBSB dan mengaplikasikan input yang dikumpul selama tiga tahun setengah di Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, UPM. Tidak ketinggalan, ucapan jutaan terima kasih diberikan kepada Pengarah Syarikat Warisan Baiduri, Tuan Haji Mahmud Morshidi kerana menerima kehadiran saya sebagai warga WBSB untuk 6 bulan ini.

Sebagai pelajar bahagian Perkhidmatan Makanan, tiada skop khusus bagi kami untuk memilih tempat latihan industri, jadi saya tekad untuk menerima WBSB setelah sesi interview bersama pengarah dan pihak pengurusan dijalankan. Saya  bersama dua orang rakan seperjuangan bersama-sama mengharungi suka duka selama 5 bulan yang mendatang untuk melengkapkan syarat untuk mendapatkan segulung ijazah di sini.

Walaupun baru sebulan saya berada di sini, satu ikatan kekeluargaan dapat dirasai dari pihak WBSB serta semua staf yang berkhidmat di sini. Prinsip saya dalam bekerja ialah mempunyai minat mendalam dan rasa seronok dalam melaksanakan pekerjaan tersebut dan bukan dalam keadaan “stress”.

Bekerja di syarikat catering memerlukan kekuatan dan ketahanan dari segi fizikal dan mental. Di sini, saya telah diberikan pembahagian kerja iaitu di bahagian “servis”, dapur dan pengurusan. Saya diberikan tempoh dua bulan untuk setiap bahagian. Untuk bulan pertama ini, saya telah didedahkan tentang resepi piawai untuk jenis masakan yang popular di sini seperti daging dendeng, “sweet sour fish”, ayam masak kicap dan beberapa lagi. Selain itu, saya juga telah mengikuti beberapa majlis perkahwinan untuk melihat persediaan, susun atur makanan dan melayan para tetamu yang hadir pada majlis tersebut. Ternyata, WBSB memang pilihan syarikat katering yang tepat di atas dasar perkhidmatan dan masakan yang lazat sejak 22 tahun lamanya. Kami juga diberi peluang selama seminggu untuk berkampung di Kem Warisan PLKN, Masjid Tanah, Melaka untuk melihat perjalanan Dapur Warisan di sana. Kem Warisan PLKN ini merupakan anak Syarikat WBSB.

Ribuan terima kasih harus diberikan kepada “supervisor” atau penyelia yang menjaga kami bertiga dengan jayanya, Nur Adibah Aimi sepanjang 6 bulan kami menjadi warga WBSB ini. Selain melakukan rutin pekerjaan di WBSB, kami juga mempunyai visi dan misi untuk membantu syarikat ini ke taraf lebih professional berdasarkan tugasan-tugasan yang diberikan selaras dengan kemampuan Syarikat WBSB ini. Diharapakan supaya saya dapat menghabiskan 5 bulan seterusnya di sini dengan lebih usaha dan gigih serta menaikkan lagi WBSB menjadi syarikat catering yang lebih kukuh setaraf dengan syarikat catering yang sedia ada.

TESTIMONIAL

Saya Fateen Atiqah Binti Zakaria berasal daripada Jitra, Kedah Darul Aman. berumur 23 tahun. Sebelum ini belajar dalam jurusan Bacelor Sains (Pengajian Makanan) bermula pada tahun 2008 sehingga 2011 iaitu selama 4 tahun di Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor  dan kini sedang menjalani praktikal untuk melengkapkan semester akhir di Warisan Baiduri Sdn. Bhd.(WBSB).Syarikat catering ini menawarkan perkhidmatan catering untuk majlis pernikahan, perkahwinan, “VIP”, seminar, kemerdekaan, dan agung. Ternyata syarikat catering WBSB ini merupakan pilihan yang sesuai untuk para pelajar menimba pengalaman dan ilmu berkaitan selok belok pengurusan catering sebelum menjejakkan kaki ke alam pekerjaan yang sebenar. Ribuan terima kasih diucapkan kepada Dr. Shahrim Karim kerana menempatkan kami di syarikat yang terkenal dengan masakan yang lazat terutamanya daging dendeng yang menjadi daya tarikan utama bagi hidangan yang disediakan WBSB. Jutaan terima kasih juga turut diucapkan kepada Tuan Haji Mahmud Morshidi, Pengarah WBSB kerana memberi peluang dalam menempatkan dan menawarkan latihan praktikal sejajar dengan jurusan yang kami pelajari iaitu jurusan dalam major perkhidmatan makanan.

Syarikat WBSB ini mampu menerima tempahan catering untuk majlis yang banyak dalam sehari dan bergantung pada kuantiti tempahan. Latihan praktikal di syarikat ini memerlukan kami untuk menyiapkan tugasan yang berbentuk standard piawaan contohnya dari segi menu masakan dan prosedur pengurusan dapur. Standard piawaian yang dibentuk adalah adaptasi daripada teori yang telah dipelajari selama 4 tahun dalam major perkidmatan makanan ke dalam standard WBSB bagi meningkatkan mutu standard piawaian syarikat ini.

Sepanjang berada di WBSB selama sebulan, banyak perkara yang dapat dipelajari terutamanya dalam mengaplikasikan teori yang telah dipelajari ke dalam pengurusan catering yang sebenar. Akhir kata, ilmu dan pengalaman yang ditimba sepanjang sebulan latihan praktikal di sini mampu sedikit sebanyak memberi idea dan memberi pemahaman yang menyeluruh dalam pengurusan catering. ilmu yang bermanfaat, berharga dan mampu menjadi medium yang berguna bagi kami untuk melengkapkan diri sebelum melangkah ke alam pekerjaan yang penuh dengan pancaroba.