Borang Tempahan

Pencarian Maklumat

Rakan Strategik

Photography
Andaman
Sewaan Peralatan

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini72
mod_vvisit_counterSemalam26
mod_vvisit_counterMinggu Ini98
mod_vvisit_counterMinggu Lepas317
mod_vvisit_counterBulan Ini652
mod_vvisit_counterBulan Lepas3080
mod_vvisit_counterJumlah886271

We have: 22 guests online
0: 54.196.26.1
 , 
Today: Oct 16, 2018

Jadual Waktu Solat

hit counter joomla

Article Index
Aktiviti Dalaman
sambutan majlis ulangtahun staf Warisan Baiduri Sdn Bhd bagi bulan Januari dan Februari
TESTIMONI PELAJAR LATIHAN INDUSTRI SESI 2010/2011
Seminar Perancangan Strategik Warisan Baiduri
Jalinan erat staf Warisan terserlah di majlis sambutan hari jadi
Majlis Kesyukuran Ibadah Korban 1432h
Sambutan Ulang Tahun Kelahiran Warga warisan Bulan September & Oktober
Ceramah Etika Profesional Pengendalian Makanan
Sambutan hari jadi staf Warisan Baiduri di Morib meriah
Lawatan Sambil Belajar Ke Jabatan Pengurusan Perkhidmatan Makanan, Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan UITM Shah Alam
Lawatan Sambil Belajar Ke UPM
Majlis Sambutan Kelahiran Mei & Jun
Majlis Sambutan Hari Kelahiran Mac & April
Majlis Sambutan Hari Kelahiran Bulan Januari & Februari
Testimonial Pelajar Praktikal UPM 2010
Sambutan Aidilfitri 2009
Majlis Berbuka Puasa 2009
All Pages

 

 

Kuala Lumpur 28 Disember: Seperti tahun-tahun sebelumnya, Warisan Baiduri  Sdn Bhd pada penghujung tahun 2010  baru lalu telah mengadakan Seminar Perancangan Strategik Warisan Baiduri   di Hotel Vistana antara lain membincangkan, strategi pemasaran dan plan tindakan bagi mencapai sasaran jualan yang ditetapkan berakhir 2011.

Majlis tersebut dirasmikan oleh Pengarah Urusan Warisan Baiduri Sdn Bhd, Sdra Mahmud Morshidi Othman. Hadir dalam majlis tersebut adalah dua orang ahli Lembaga Pengarah Warisan Baiduri Sdn Bhd iaitu Puan Norazizah Basar dan Puan Durratul Ain Mahmud Morshidi, serta lebih 20 orang pegawai kumpulan pengurusan kanan mewakili bahagian Ibu pejabat/pemasaran, servis kulinari dan Kem PLKN Warisan.

Pada sesi petang diisi dengan program ceramah berkaitan pengurusan servis dan kulinari disampaikan oleh dua orang penceramah undangan Tuan Haji Zahari Saad dan Encik Wan Ahmad.

Dalam ucapan perasmiannya, Pengarah Urusan Warisan Baiduri Sdn Bhd mahu semua pihak berusaha untuk meneroka potensi produk baru dan pasaran baru untuk mencapai target jualan seperti yang disasarkan.

Sebagai persediaan mencapai matlamat tersebut katanya, syarikat sedang dalam proses pemodenan pengurusannya dengan pembinaan Kompleks Warisan Baiduri terletak dipinggir Taman Melewar Indah, Gombak yang dijangka akan membantu melonjakkan imej dan prestasi syarikat dalam bidang kulinari.

"Agar kita sentiasa berada dihadapan dalam industri ini, menjadi ketua dan bukannya sekadar pengikut," tegas Sdra. Morshidi.

Sehubungan itu beliau mahu semua pihak termasuk kumpulan pengurusan, di bahagian Ibu Pejabat/Pemasaran, servis & kulinari, supaya mengisi prasarana yang sedang dibina itu dengan segala daya kreativiti, inovatif dan inisiatif yang tinggi.

"Kita hendaklah sentiasa mempastikan wujud keseimbangan kekuatan di antara semua bahagian bagi mencapai matlamat tersebut.

"Kalau terbentuk disequlibrium dalam system pengurusan dan penyampaian dalam syarikat kita, maka ia boleh mengundang berbagai bentuk krisis yang akhirnya membawa kerugian kepada syarikat," ujar beliau.

Pengarah Urusan juga mahu semua warga kerja syarikat supaya sentiasa menilai di mana kelemahan dan kekuatan syarikat.

Melalui penilaian tersebut katanya, langkah-langkah proaktif hendaklah segera diambil dengan memperbaiki kelemahan dan memperkukuh kekuatan.

"Kita juga hendaklah mengetahui kelemahan dan kekuatan saingan kita serta bersedia menjadikan kekurangan dan kelebihan saingan kita sebagai iktibar, peluang dan sumber baru kekuatan syarikat," katanya.

Selain daripada itu beliau mahu semua warga kerja bersedia meningkatkan jumlah tenaga dan kakitangan terlatih, dengan membangunkan sumber tenaga berkemahiran sebagai suatu keperluan dan keutamaan.

Kakitangan juga katanya, hendaklah bersedia menggunakan teknologi moden untuk meningkatkan produktiviti dan penambahbaikan kualiti makanan yang dihidangkan.

Untuk mencapai hasrat tersebut, Warisan Baiduri Sdn Bhd katanya, telah menjalin perhubugan dengan Fakulti Teknologi Makanan UPM dengan menerima mahasiswa mereka menjalani latihan amali di Warisan Baiduri dan mendapatkan khidmat nasihat dari Bahagian Teknologi Permakanan MARDI.

Pengarah Urusan juga menegaskan bahawa kekuatan warga Warisan Baiduri hendaklah diasaskan kepada displin yang tinggi, amanah, sopan santun dengan pelanggan dan interaksi sesama warga warisan yang baik dan pergaulan yang tidak kasar.

"Warga warisan hendaklah sentiasa berpegang pada Piagam Pelanggan yang telah diamalkan sejak 23 tahun dahulu. Amalan pada piagam tersebut hendaklah dihiasi dengan kesempuraan solat dan akhlak yang baik bagi memperoleh keberkesanan amalan kebarakahan dari Allah SWT.

"Warga warisan hendaklah bersikap terbuka dengan apa jua penambahbaikan yang diperkenalkan oleh syarikat demi meningkatkan kualiti perkhidmatan sekaligus  melonjakkan prestasi syarikat," pesan beliau.

Menurut beliau, syarikat harus memandang ke hadapan agar setiap perancangan dirangka dengan berhati-hati dan perlaksanaannya sentiasa diteliti bagi mengelakkan kesilapan dan pembaziran yang merugikan.

Selain itu beliau mahu, safety (keselamatan) Hygiene (kebersihan) & sanitatation (sanitasi) sentiasa diutamakan dan be2razam untuk beramal dengan budaya kerja kerja islamik.

Untuk itu, syarikat adalah dalam proses untuk memperolehi persijilan HALAL, GMP (Good Manufacturing Process) dan HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) bagi mencerminkan keindahan Islam dalam segala aspek kehidupan.

"Islam bukan hanya  mengajar kita supaya mengutamakan aspek halal, keselamatan, kebersihan dan sanitasi dalam urusan kehidupan seharian kita, malah ianya jua dituntut dalam kerjaya dan industri yang kita ceburi ini.

"Kita merancang jalinan strategik dengan Baitulmal Wilayah Persekutuan dan Baitulmal Negeri Selangor untuk menyediakan latihan lanjutan kepada pelajar-pelajar miskin tajaan mereka di bidang sajian makanan.

"Kita berhasrat untuk membantu mereka secara kecil-kecilan mengikut keupayaan kita, dengan harapan bukan setakat untuk melahirkan pelatih yang berpengetahuan tetapi juga sebagai usahawan kecil yang berjaya dan mampu membayar zakat perniagaan," ujarnya.

Diakhir ucapannya Pengarah Urusan berdoa mudah-mudahan syarikat akan dapat mewujudkan rangkaian gerai-gerai kecil tajaan bersama Warisan Baiduri dan Baitulmal di mana Warisan Baiduri akan menjadi mentor mereka.

“Mudah-mudahan segala perancangan pemodenan pengurusan dan operasi yang diusahakan ini akan beroleh kejayaan dan barakah yang boleh kita kongsikan dengan rakan-rakan usahawan lainnya yang berkecimpung di bidang sajian makanan"